Feerie de iarnă, poem

 

(Îl vei citi mai târziu. Îl vei fredona după.)

 

Ceea ce scriu aici nu seamănă deloc cu tine.

Ceea ce văd acum nu seamănă bine cu mine.

Ceea ce pot acum este un zâmbet larg rupt în patru: aromă de spirt, afumat, fără gheață, o transparență gălbuie, ajunul cutare, al zilei cutare, un hulub inutil pe un umăr plecat.

Lumea curge încet de la stânga la dreapta. Afară, apoi înăuntru, ca o gură de aer după nenumărate clipe neinspirate. O gură de aer, a mea, sau a noastră.

Caloriferul e încă, deci, cald. El are luciu negru, chip mărgărit, planuri secrete, un loc ferit unde să facă somnul să mă înhațe.

Există un tablou, pe peretele băii. Deasupra unor lucruri calde, deasupra mâinilor așezate deasupra și care acoperă totul, ea are un ochi desfăcut, din care înalță privirea spre tine. Dacă eu nu sunt eu când tu nu ești tu și dacă totul se-nvârte în cerc de la stânga la dreapta pentru că o oglindă și pentru că două oglinde și pentru că trei și pentru că patru și, dacă tu nu ești tu din pricina unor vești oarecare, prea lesne crezute, în ochiul acela, eu, risipind stelele, luna, cu mâna dând la o parte ceea ce stă deasupra, acoperind totul, voi, un final fericit, o simfonie elementară în treisprezece și o părere de rău legate de-o țeavă, prin care trece o apă ca sângele, ceea ce scriu acum, nesemănând, cu mine, cu tine.

Chiar de se șterge, ceea ce aflu, cu dragoste, este. În acest peisaj mărginit, curgând potolit dinspre stânga înspre dreapta, în doi, în trei și în patru, în sine.

Nu stăm foarte sus. Dedesubt, se aud strofe vechi de Crăciun.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: