Dare de seamă despre noi

Pentru Ernesto Sabato

Noi suntem mereu alături de noi înşine. Noi ne iubim pe noi neiubindu-i pe alţii sau ne detestăm, adorându-i. Noi avem o problemă, cu noi şi cu lumea: lucrurile noastre nu se întâmplă niciodată aşa cum ne-am închipuit că trebuie să se întâmple.

Noi suntem poporul prin excelenţă creştin. Ne închinăm la fel dărâmând biserici şi construindu-le. Avem preoţimea cea mai coruptă şi cele mai multe sărbători oficiale. Pe cei morţi îi cinstim cu colivă, cu mici şi cu bere, iar pe cei vii – cu flegme în faţă.

Noi suntem cei mai cinstiţi, fiecare în parte. Urâm să fim înşelaţi, atunci când îi tragem pe sfoară pe alţii. Iubim adevărul, mai ales dacă ne convine. Străinii cred despre noi că una spunem şi alta facem, sau că ne răzgândim la fiecare două minute. Dar noi credem mereu cu tărie în ceea ce zicem şi facem.

Noi suntem familişti şi conservatori. În sărbătorile noastre s-au amestecat obiceiurile popoarelor, unele aproape pierdute, şi s-au inventat noi tradiţii. Centrul vieţii noastre e casa, dar sângele nostru latin nu se prea înfierbântă la abandonul şi suferinţa copiilor noştri.

Noi suntem paşnici şi primitori. Avem trei sau patru partide de extremă dreaptă, un preşedinte interimar care ar pârjoli secuimea pentru că nu a votat la referendum şi un turism mizerabil.

Noi suntem harnici, inteligenţi, curajoşi. Nimic bun n-a ieşit încă din asta, probabil din cauza teribilului ghinion istoric. Revolta noastră demnă contra Germaniei naziste a scurtat Al Doilea Război Mondial cu o mie de ani, dar ne-a făcut prizonierii Armatei Roşii.

Noi ştim să ne descurcăm cel mai bine, pentru că ne aflăm mereu în încurcătură. S-a întâmplat, demult, să refuzăm regulile, să rătăcim drumul, să încâlcim iţele destinului nostru comun, şi am deprins organic arta improvizaţiei.

Noi nu am cunoscut prea des libertatea, din pricina răutăţii celor puternici. Dispreţuim profund democraţia în sensul domniei legii, dar o iubim ca dictatură a majorităţii, care e viscerală, imprevizibilă. Ne plac tiranii care ne dau de mâncare şi ne simţim persecutaţi numai atunci când nu ne merge bine.

Noi suntem poporul cel mai spiritual. Dovada acestei mirabile spiritualităţi este cvasiinexistenţa noastră istorică.

Noi suntem bovarici. Ne rugăm în neştire, fără a nădăjdui la ceva. Şi locuim ţara cea mai frumoasă care a fost…

Reclame

4 răspunsuri to “Dare de seamă despre noi”

 1. GAVRILACHE Says:

  Excelent! Felicitari si succes! Voi reveni cu siguranta!

 2. Sorin Buzduceanu Says:

  am citit , dar n-am inteles.stiu, nu este vina ta.ma porti in extreme , iti place fotbalul probabil.esti virulent.ai si motive .Si vitelul crede ca este liber pentru ca nu vede marginile tarcului .si pentru ca toti romanii se pricep la dat sfaturi , ei bine : iti sugerez ca din tot noianul de nemultumiri sa devii metodic si sa incepi sa toci ( doar o tema / zi = una pe zi de Matty= ) ,nene ! carne tocata sa ne dai . la toti , cu polonicul! felicitari !

  • Radu Morariu Says:

   Mulţumesc, Sorine, atât pentru gândurile frumoase din comentariu, cât şi pentru cele mai puţin frumoase. Nu am înţeles, însă, un lucru: de ce şi pe cine ar trebui eu să „toc”? Vezi tu, pe de o parte, textul despre poporul român era într-adevăr expresia unei frustrări – care mă include. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, cele mai multe întâmplări zilnice nu justifică osteneala de a fi consemnate, iar minusculii lor eroi nu merită măcar amintiţi. Dacă, aşa cum îmi închipui, aveai în minte animalele fabuloase care ne populează emisiunile de ştiri – politruci, mondeni, jurnalişti sau chibiţi – n-aş vrea, desfiinţându-i, să adaug ceva senzaţiei apăsătoare pe care mi-o lasă, nici circului public şi nici falsei impresii că „ei” sunt egal vinovaţi de nereuşitele noastre. Am să-mi aleg cu grijă ţintele şi am să scriu doar despre ceea ce cred că merită scris, ca să nu mă trezesc – risipind gloanţe – în pielea viţelului vesel de care pomeneai tu…

 3. abisurile Says:

  Noi suntem non generalizabili si irepetabili, cu altecuvinte, unici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: